Wanneer je kijkt naar foto’s van een verjaardagspartijtje of een dagje uit, kun je gemakkelijk zien wie er op de foto vlak bij elkaar staan, en wie er bijvoorbeeld verder naar achteren staat. Maar als je naar foto’s van de ruimte kijkt, is dat veel moeilijker te zien omdat je geen idee hebt hoe groot de dingen zijn die je op de foto ziet.
Deze nieuwe foto laat wolken van stof en gas (in het rood) zien naast een heldere ster. De ster staat alleen veel dichter bij de aarde dan deze wolk. Sterren die tussen de aarde en het object dat de sterrenkundige wil bekijken staan, noemen we ‘voorgrond-sterren’. Ze zijn veel helderder dan de andere sterren op de foto doordat ze dus veel dichterbij staan.
De voorgrond-sterren lijken rechte lichtstralen te hebben die uit het midden komen. Maar in werkelijkheid zijn de lichtstrepen er niet. Die stralen ontstaan op zo’n foto als het licht in de telescoop rond een van de spiegels buigt. Dat gebeurt alleen bij zeer heldere sterren.
Hoewel deze nep-stralen eigenlijk niet thuishoren op de foto, vinden veel mensen het prachtig. Er zijn zelfs mensen die met een computerprogramma nog meer stralen aan de ster toevoegen!
Geinig weetje
De wolk op deze afbeelding is ongelofelijk koud: -260 graden Celsius!
Meer informatie
Deze Space Scoop is gebaseerd op een persbericht van ESO.
Share: