Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Bellen blazen
16 November 2012

Astronomen hebben een heel speciaal verschijnsel in de ruimte gezien: een zogeheten 'herboren planetaire nevel'. Dit is een gasbubbel die in een eerder geblazen bubbel zit, of nevel, zoals te zien is op deze foto. De meeste sterren vormen aan het einde van hun leven een planetaire nevel, en soms, zoals in dit geval, doen ze dat twee keer.

Wanneer een ster al zijn brandstof heeft opgebrand, zwelt hij op tot een 10 keer zo grote, rode superreus. De ster heeft dan moeite om zijn buitenste lagen vast te houden die voor een groot deel de ruimte worden ingeblazen. Ondertussen valt de kern de los zwevende lagen aan met intense straling vanuit het midden waardoor een planetaire nevel ontstaat – een kleurrijke, gloeiende wolk van gas.

In zeldzame gevallen vertoont de kern hetzelfde trucje nog een keer, hij zwelt op en vormt een nevel. Nu noemen we het een 'herboren planetaire nevel'. Nevels bestaan heel kort in vergelijking met de levensduur van een ster. Zij verdwijnen in de ruimte na een paar duizend jaar. Hierdoor zijn nevels moeilijk te vinden, en 'herboren planetaire nevels' al helemaal. Toch zijn astronomen erin geslaagd om een exemplaar op de foto te zetten!

Geinig weetje

Een paar eeuwen geleden dachten mensen dat ze naar een gasplaneet keken toen ze zo'n kleurrijke, spectaculaire planetaire nevel zagen door een telescoop, vandaar de naam.

Meer informatie

 Deze Space Scoop is gebaseerd op een NASA Chandra X-ray Observatory Press Release.

Share:

Afbeeldingen

Bellen blazen
Bellen blazen

Printer-friendly

PDF File
943,9 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box