Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
De Piepkleine Planeetvernietiger
1 May 2015

Als je fan bent van science fiction dan heb je vast hele gekke dingen gezien. Zoals tijdreizen en de vernietiging van hele planeten! In Star Trek zagen we dat Vulcan, de planeet van Spock, werd vernietigd, en in Star Wars werd Alderaan, de planeet van Prinses Leia, opgeblazen.

Maar komt het vernietigen van planeten echt voor in het Heelal, of is het alleen science fiction?

Sterrenkundigen hebben onlangs bewijs gevonden dat een planeet misschien wel is vernietigd in ons eigen Sterrenstelsel. Nog spannender: hij lijkt vernietigd te zijn door een ster die ooit leek op onze Zon!

Als een ster zoals onze Zon geen brandstof meer heeft om te verbranden, zweven de buitenste lagen weg, de ruimte in en weg van het midden. Voor deze ster, en voor de Zon, zal dat een bal ter grootte van de Aarde zijn (dus meer dan een miljoen keer kleiner dan de Zon zelf). Deze is heel heet, dik en heel fel. Dit noemen we een witte dwergster.

Een witte dwergster heeft de planeet uit elkaar getrokken, diep in de cluster van sterren op deze afbeelding. Maar hoe kan zo’n kleine ster zo’n gewelddadige actie uitvoeren? Het antwoord is: zwaartekracht.

De zwaartekracht op het oppervlak van een witte dwerg is meer dan tienduizend keer zo groot als de zwaartekracht op het oppervlak van de Zon. Op een dag was de planeet te dicht bij de ster in de buurt gekomen, en werd hij uitelkaar getrokken. Delen van de planeet werden toen opgeslokt door de witte dwerg. 

Geinig weetje

Hoewel we ze witte dwergen noemen, zijn deze sterren niet altijd wit. Ze kunnen ook oranje, rode of zelfs blauwe tinten hebben!

Share:

Afbeeldingen

Een cluster van hele oude sterren
Een cluster van hele oude sterren

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box